La meva llista de blogs

Orígens històrics de Roma

El nom de Roma, que és en el seu origen el d'una ciutat situada a la vora del riu Tíber i de de la mar Mediterrània, vindria a donar nom a un dels imperis més grans que ha vist la humanitat: L'Imperi Romà.
La ciutat de Roma, geogràficament, està situada entre "els set pujols", i pertany a la península Itàlica la qual rep el seu nom de vitull, que vol dir jònec, fill del déu bou.
En un principi aquest nom, el d'Itàlia, s'aplicava a l'extrem sudoccidental de la península, i després a la totalitat de la península, fins als Alps.
Inmigració dels Etruscs
D'on van vindre aquestes tribus a la península Itàlica no està gens clar. Uns diuen que si van vindre des d'Àsia Menor, uns altres en canvi afirmen que venen d'Europa Central. No està clar. El cas és que la llengua que parlaven (que no és l'origen del llatí) es pot afirmar que no era indoeuropea.
El cas és que cap a l'any 900 a.C. ja n'hi havia un nucli de tribus etrusques situades en la franja mediterrània, al nord de la ciutat de Roma. El etruscos estaven organitzats en ciutats independents governades per reis.
El etruscos allà cap al segle VIII a. C. està comprovat que ja dominaven també la ciutat de Roma. I poc després van sotmetre el territori comprés entre els rius Tíber i Arno.
Els Llatins i els Sabins
Les tribus llatines i sabines estaven situades a la regió del Laci. I pareix ser que van ser ells qui van fundar Roma cap a l'any 753 a. C.
Aleshores n'hi havia en la zona una unió de tribus sabines i llatines (aquestes tribus parlaven un idioma diferent als etruscos, i n'és l'origen del llatí, que és l'idioma que parlaran els romans)
Mitjançant el segle VIII a. C. tots aquests poblats de tributs llatines i sabines van ser dominades pels etruscos. Els etruscos van ajuntar totes els llogarets que n'hi havia pels set pujols i van converti-ho en el germen del que seria la gran ciutat de Roma.
Els primers reis de Roma
En un principi a Roma es va establir una monarquia a la manera dels etruscos. Així tenim que tots els reis d'aquesta primera època eren d'origen etrusc.
Però tot i això, els etruscos es van mesclar amb els sabins i els llatins i d'ací en va sortir la gent de Roma, d'aquesta mescla. Això sí, l'idioma que van fer servir va ser el que parlaven els llatins: el llatí.
La conquesta d'Itàlia
En l'any 509 a.C. els romans es van cansar de la monarquia etrusca, van fer fora a l'últim rei etrusc, i ja no en van voler saber res de monarquia, i van instaurar una República.
Va començar llavors, una època dura per als romans, els quals van haver de defensar-se (van construir una muralla per tot el voltant de la ciutat de Roma) per seguir independent de les altres ciutats del costat. També van fer front a una invasió de gals (330 a. C) els quals van accedir a deixar en pau al romans a canvi d'una forta suma de diners.
Els romans (els habitants de la ciutat de Roma) una vegada lliures dels gals, el que van fer va ser conquistar una a una totes les ciutats properes a Roma, les del Laci, la Campania i l'Itàlia Central.
Roma aleshores es va començar a convertir en un xicotet imperi que comprenia totes les ciutats de la península Itàlica, i des d'ací va iniciar-hi la conquesta de la Mediterrània fins a esdevindre un gran imperi amb el pas dels segles.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hacer el trabajo de roma es una mierda grande y seca!!!!!!!!

Anònim ha dit...

de las tecnicas de construccion no encuentro nada y me estoy empezando a volver loco...

suni ha dit...

miguel he canviat la meu adreça: http://commpartim.blogspot.com

Seguidors