La meva llista de blogs

Edificis públis romans

Els romans van dur a terme obres arquitectòniques grandioses, la manumentalitat de les quals simbolitzava el poder inmens de l'Imperi. Van ser, a més, enginyers excl·lents. Van construir entre altres obres públiques, les següents:
Calçades. Eren carreteres formades per diverses capes de pedres sobre les quals es col·locaven grans lloses planes.
Ponts. Es construïen quan era menester salvar un desnivell. Constaven de diversos arcs semicirculars que descansaven sobre pilars. Mira si els van fer ben fets que està ple de ponts (avui en dia) que són de l'època romana i encara (tot i haver hagut riuades impressionants) estan en bon estat i encara s'utilitzen.
Aquüeductes. Aquestes construccions servien per a transportar l'aigua fins a les ciutats. Disposaven d'un o diversos pisos d'arcs (de mig punt) recolzats en pilars. L'aigua circulava per un canal que es col·locava sobre el pis superior.
Clavegueres. Eren túnels subterranis que arreplegaven les aigües residuals i les conduïen fins al riu més pròxim
Termes. Eren banys públics. Constaven de vestidor, banys d'aigua freda, temperada i calenta; piscines, saunes, sales massatge, gimnàs...
Anfiteatre. Ojo amb l'anifetatre que n'hi ha molta gent que li dit circ. I el circ, com veurem després és una altra cosa. L'anfiteatre era el lloc on es feien les lluites dels gladiadors i fers, així com (sí és de veres) combats navals. Tenia una forma el·líptica i constava de grades per als espectadors i un espai central (arena) per als combats.
Teatre. A diferència del teatre grec, aquest estava tancat. S'hi representaven comèdies, tragèdies etc. Disposava d'una graderia semicircular per als espectadors, un espai també semicircular (orquesta) on actuava el cor, i un escenari en el queal se situaven els actors.
Temple. Pràcticament copiat del temple grec, era la casa dels déus. Podia ser rectangular o circular. Encara que els més abundants eren els rectangular.
Basílica. Era una gran nau central que es dividia en distints espais (naus) separats per columnes. Hi tenien lloc reunions i juís, i s'hi desenrtllaven activitats comercials. El cristianisme agafarà aquest model (el de les basíliques romanes) per a construir els seus temples (les esglésies)
Circ. Com deia abans, no confondre amb l'aniteatre (el dels gladiadors, ja sabeu) ací en el circ romà tenien lloc les carreres de carros. Tenia una forma semblant a un rectangle molt allargassat. Constava d'una graderia per als espectadors i un espai central (arena) per on corrien els carros,
Ara el que hauríeu de fer és veure si podeu trobar fotos o bibuixos de cadascuana d'aquestes construccions i ficar-les per al treball.

2 comentaris:

Ana Ovando ha dit...

Este es un buen lugar donde encontrar imágenes de esos lugares, originales y libres para el uso. Para buscar, sólo hay que escribirlo en la caja de búsqueda ("search"), situada en la parte superior derecha.

Anònim ha dit...

Molt bona informació per al treball de roma! Moltes gracies m'ha servit amuntó.

1er ESO E (Malena Matos Cantarero)

Seguidors